Republika Smaków
Sweet Himalayan Green Tea
Rozmiar








Proponowana herbata to połączenie najlepszej jakości zielonej herbaty z renomowanych plantacji z rejonu Darjeeling oraz małych plantacji u podnóża Himalajów, zbieranych ręcznie wiosną, latem oraz wczesną jesienią (kwiecień - listopad) oraz specjalnej mieszanki ziół i roślin: korzenia Shatavari, żeńszenia indyjskiego Ashwagandhy, stewii, kurkumy oraz kardamonu.
Działania poszczególnych składników:
Shatavari (Asparagus racemosus) to roślina przeznaczona szczególnie dla kobiet. Odgrywa ważną rolę w medycynie Ajurwedy, Siddha i Unani jako środek wspierający kobiecą równowagę hormonalną, przynoszący witalność i długowieczność, pobudzający laktację oraz jako afrodyzjak. Roślina ta określana bywa „królową ziół”. Zalety shatavari:
- Podnosi obniżony nastrój i poprawia odporność organizmu na stres
- Poprawia zdolności uczenia się i zapamiętywania
- Łagodzi napięcie nerwowe, obniża poziom irytacji i drażliwości
- Pozytywnie wpływa na popęd seksualny kobiet i mężczyzn
- Wspiera gospodarkę hormonalną kobiet
- Wspiera naturalną odporność organizmu
- Łagodzi podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit
- Łagodzi skutki PMS i menopauzy
Ashwagandha (Withania somnifera) – uznawana jest za jedną z najważniejszych roślin w Indyjskiej Ajurwedzie. Stosowana jest z powodzeniem jako środek o działaniu wzmacniającym i przeciwstresowym.
Właściwości prozdrowotne:
- Zwiększa adaptację organizmu do środowiska
- Ułatwia zasypianie, zwłaszcza przy bezsenności wywołanej stresem
- Wspomaga równowagę psychiczną, zmniejsza rozdrażnienie i działa odprężająco
- Zwiększa sprawność intelektualną i pomaga przy problemach z pamięcią
Stewia (Stevia rebaudiana) to wyjątkowa roślina, której liście mają intensywnie słodki smak, dzięki glikozydom stewiolowym, ich siła słodzenia jest około 250-300 razy większa niż cukru białego. Roślina jest uboga w energię, a zawarte w niej substancje słodzące nie są przyswajane przez organizm człowieka. Stevia nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę typu 2
Kurkuma (Curcuma longa) - ostryż długi, ostryż Zohary lub szafran indyjski – przyprawa znana od czasów starożytnych, a jej zalety to:
- doskonałe uzupełnienie diety ochronnej przed mutacjami i przy narażeniu na czynniki kancerogenne,
- Poprawa funkcjonowania układu trawiennego poprzez stymulację wydzielania żółci i soków trawiennych,
- utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
- ochrona układu nerwowego, wspomaganie osób ze skłonnościami do depresji oraz pracujących umysłowo
Kardamon (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii i ze Sri Lanki i jest najdroższą po szafranie przyprawą na świecie., cenioną za bogaty aromat, walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne:
- Łagodzenie problemów układu pokarmowego
- łagodzenie niestrawności, likwidowanie wzdęć, gazów i bólów żołądka, a także poprawa apetytu
- Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
– dzięki olejkom eterycznym bogatym w antyoksydanty
- Leczenie astmy, zakażeń układu moczowego, łagodzenie stanów zapalnych
- Leczenie depresji i redukcja stresu
- Doskonały afrodyzjak
- Doskonały środek do odświeżania oddechu