ViaAroma

Olejek z Rumianku Niemieckiego

90.00

Inci

Kolor

Nazwa botaniczna

Część rośliny

Metoda otrzymywania

Pojemnosc

Niemcy często nazywają go „alles zutraut”, co oznacza „zdolny do wszystkiego”!

Emocje

Olejek z Rumianku niemieckiego to prawdziwe zbawienie dla zszarganych nerwów. Działa kojąco i uspokajająco, opanowuje gniew i relaksuje.

Ciało

Jest pomocny przy bólach ucha i głowy, przynosi ulgę w migrenach. Dodaje energii, usuwa zmęczenie. Znajduje zastosowanie w problemach z bolesnymi miesiączkami, łagodzi PMS. Dzięki rozkurczającym właściwościom bywa bardzo pomocny w bólach żołądka i jelit, w niestrawności, redukuje wzdęcia. Skuteczny w bólach reumatycznych, gośćcowych, w rwie kulszowej i artretyzmie.

Olejek z Rumianku niemieckiego wykazuje także gojące działanie, dzięki czemu znajduje zastosowanie w łagodzeniu stanów zapalnych skóry i w trądziku. Jest polecany zwłaszcza w pielęgnowaniu suchej, zapalnej lub podrażnionej skóry. Doskonale nawilża. To remedium na skaleczenia lub ukąszenia owadów.

Ciekawostka

Rumianek niemiecki, często nazywany rumiankiem niebieskim lub rumiankiem pospolitym, pochodzi z rodziny astrowatych. To jeden z dwóch gatunków rumianku, który znajduje zastosowanie w medycynie.

Niemcy często nazywają go „alles zutraut”, co oznacza „zdolny do wszystkiego”!

Emocje

Olejek z Rumianku niemieckiego to prawdziwe zbawienie dla zszarganych nerwów. Działa kojąco i uspokajająco, opanowuje gniew i relaksuje.

Ciało

Jest pomocny przy bólach ucha i głowy, przynosi ulgę w migrenach. Dodaje energii, usuwa zmęczenie. Znajduje zastosowanie w problemach z bolesnymi miesiączkami, łagodzi PMS. Dzięki rozkurczającym właściwościom bywa bardzo pomocny w bólach żołądka i jelit, w niestrawności, redukuje wzdęcia. Skuteczny w bólach reumatycznych, gośćcowych, w rwie kulszowej i artretyzmie.

Olejek z Rumianku niemieckiego wykazuje także gojące działanie, dzięki czemu znajduje zastosowanie w łagodzeniu stanów zapalnych skóry i w trądziku. Jest polecany zwłaszcza w pielęgnowaniu suchej, zapalnej lub podrażnionej skóry. Doskonale nawilża. To remedium na skaleczenia lub ukąszenia owadów.

Ciekawostka

Rumianek niemiecki, często nazywany rumiankiem niebieskim lub rumiankiem pospolitym, pochodzi z rodziny astrowatych. To jeden z dwóch gatunków rumianku, który znajduje zastosowanie w medycynie.

  • Powąchaj bezpośrednio z buteleczki: zrób 4 głębokie wdechy.
  • Używaj w dyfuzorze do aromaterapii (15-25 kropli).
  • Zmieszaj z miodem lub tłustym masłem (5 kropli olejku na 1 łyżeczkę mleka/miodu) i dodaj do kąpieli.
  • Zmieszaj z żelem aloesowym (maksymalnie 6 kropli na 10 ml żelu).
  • Dodaj do ulubionego bezzapachowego płynu pod prysznic, by cieszyć się aromatyczną kąpielą (2 ml olejku na 250 ml płynu pod prysznic).
  • Dodaj do szamponu do włosów i/lub odżywki do włosów, by pozbyć się łupieżu, zadbać o skórę głowy (1-2 krople na porcję szamponu na dłoni).
  • Zrób inhalację w misce (2-3 krople olejku na miskę gorącej wody) – i wdychaj parę.
  • Wymocz stopy (3-5 kropli olejku dodaj do miski z wodą).
  • Kompres (do ciepłej lub zimnej wody dodaj 3 krople olejku i zamocz ręcznik, odciśnij nadmiar wody, przykładaj na bolące miejsca).
  • Masaż (na 15 ml oleju bazowego, czyli 1 łyżkę dodaj 6 kropli olejku) i masuj ciało.
  • Używaj do czyszczenia (do dezynfekcji kilka kropli nanieś na szmatkę i czyść bezpośrednio lub dodaj 20 kropli olejku do 50 g roztworu sody z octem i mydła kastylijskiego).
  • Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, skonsultuj się z lekarzem;
  • Ostrożnie stosuj olejki eteryczne u małych dzieci;
  • Przerwij stosowanie, jeśli wystąpi wrażliwość skóry;
  • Unikaj kontaktu z oczami oraz uszami;
  • Nie stosuj nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórze;
  • Przechowuj poza zasięgiem dzieci;
  • Nie stosuj na uszkodzoną skórę lub otarcia;
  • Nie używaj wewnętrznie, chyba że zaleci to licencjonowany Aromaterapeuta lub lekarz;
  • Przechowuj w miejscach zaciemnionych, wyłącznie w szklanych, hermetycznie zamykanych butelkach;
  • W przypadku wystąpienia dyskomfortu czy podrażnień zmywaj olejek wyłącznie olejami roślinnymi - nigdy wodą!
  • Olejków eterycznych zawierających mentol (miętowy) nie stosuj w okolicach szyi oraz karku;
  • Nie nakładaj olejków cytrusowych na skórę, przed wyjściem na słońce. Mogą wystąpić przebarwienia i poparzenia po wystawieniu na bezpośrednie działanie słońca lub promieniowania UV (solaria);
  • Stosuj do kąpieli wyłącznie roztwory olejków eterycznych w olejach roślinnych;

Indeks NOE047.05

Opis

INCI Matricaria Recutita Oil Nazwa botaniczna matricaria recutita Kolor bezbarwny Część rośliny kwiaty Metoda otrzymywania destylacja parą wodną

Otrzymaj 20 zł
zniżki na zakupy!

Zapisz się do newslettera Jestem Slow. Nie przegap informacji o najnowszych trendach Slow, markach i naszych wydarzeniach.

Polityka prywatności