ViaAroma

Olejek z Kocanki

348.00

Inci: Helichrysum Italicum Oil

Kolor: bezbarwny

Pojemnosc: 10 ml

Kraj pochodzenia: Chorwacja

Nazwa botaniczna: helichrysum italicum

Część rośliny: kwiaty

Metoda otrzymywania: destylacja parą wodną

Cudowne i wszechstronne właściwości niezwykłej rośliny!

Emocje

Z Olejku z Kocanki warto korzystać przy problemach z bezsennością, zwłaszcza u dzieci. Dodanie kilku kropel do aromatyzera w sypialni wprowadzi atmosferę spokoju, załagodzi wszelkie napięcia i pomoże spokojnie zasnąć.

Ciało

Ale to nie wszystkie cudowne właściwości esencji z tej niezwykłej rośliny, jest ich dużo więcej! Kocanka zawiera substancje czynne, które decydują o jej właściwościach antyhistaminowych. Przeciwdziała reakcjom alergicznym i wywiera korzystny wpływ na pracę układu oddechowego. Inhalacje z naparu kocanki włoskiej poleca się przy astmie, a także wspomagająco podczas infekcji. Olejek z Kocanki jako antyseptyk jest często wykorzystywany przy przeziębieniach, łagodzi ból ucha. Przez działanie moczopędne pomaga usuwać toksyny z organizmu i zwalczać zapalenie pęcherza. Jest skuteczny w walce z grzybicą. Niweluje obrzęki. Polecany także przy problemach gastrycznych, poprawia trawienie, usuwa bóle, wzdęcia i łagodzi zaparcia.

Innym zastosowaniem kocanki jest wykorzystywanie jej w leczeniu obrzęków i stłuczeń – dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym Olejek z Kocanki przyspiesza regenerację tkanek i wchłanianie się wybroczyn.

Olejek kocankowy to także ceniony i zarazem kosztowny składnik kosmetyczny. Ze względu między innymi na silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne skutecznie wspiera walkę z niedoskonałościami skórnymi i trądzikiem różowatym. Łagodzi stany zapalne i koi podrażnioną skórę, zmniejszając rumień i uczucie gorąca. Olejek z Kocanki uszczelnia także naczynia krwionośne, dzięki czemu znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cery naczynkowej. Poprawia krążenie i działa obkurczająco na tzw. pajączki, zmniejszając ich widoczność i zapobiegając powstawaniu nowych. Redukuje zaczerwienienia, a także obrzęki i cienie pod oczami. Odbudowuje naskórek, zapobiega powstawaniu blizn i niweluje istniejące już zmiany, np. świeże rozstępy. Zawarte w kocance flawonoidy działają przeciwutleniająco, likwidują wolne rodniki i chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Olejek z Kocanki jest też polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej, ze skłonnością do alergii. Pomaga zwalczyć powstałe na tle alergicznym podrażnienia i zmiany zapalne, takie jak egzema.

Ciekawostka

O intensywnych właściwościach regeneracyjnych kocanki stanowią diketony - obecne w roślinie związki organiczne.

  • Powąchaj bezpośrednio z buteleczki: zrób 4 głębokie wdechy;
  • Używaj w dyfuzorze do aromaterapii (15-25 kropli);
  • Zmieszaj z miodem lub tłustym masłem (5 kropli olejku na 1 łyżeczkę mleka/miodu) i dodaj do kąpieli;
  • Zmieszaj z żelem aloesowym (maksymalnie 6 kropli na 10 ml żelu);
  • Dodaj do ulubionego bezzapachowego płynu pod prysznic, by cieszyć się aromatyczną kąpielą (2 ml olejku na 250 ml płynu pod prysznic);
  • Dodaj do szamponu do włosów i/lub odżywki do włosów, by pozbyć się łupieżu, zadbać o skórę głowy (1-2 krople na porcję szamponu na dłoni);
  • Zrób inhalację w misce (2-3 krople olejku na miskę gorącej wody) – i wdychaj parę;
  • Wymocz stopy (3-5 kropli olejku dodaj do miski z wodą);
  • Kompres (do ciepłej lub zimnej wody dodaj 3 krople olejku i zamocz ręcznik, odciśnij nadmiar wody, przykładaj na bolące miejsca);
  • Masaż (na 15 ml oleju bazowego, czyli 1 łyżkę dodaj 6 kropli olejku) i masuj ciało;
  • Używaj do czyszczenia (do dezynfekcji kilka kropli nanieś na szmatkę i czyść bezpośrednio lub dodaj 20 kropli olejku do 50 g roztworu sody z octem i mydła kastylijskiego);
  • Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, skonsultuj się z lekarzem;
  • Ostrożnie stosuj olejki eteryczne u małych dzieci;
  • Przerwij stosowanie, jeśli wystąpi wrażliwość skóry;
  • Unikaj kontaktu z oczami oraz uszami;
  • Nie stosuj nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórze;
  • Przechowuj poza zasięgiem dzieci;
  • Nie stosuj na uszkodzoną skórę lub otarcia;
  • Nie używaj wewnętrznie, chyba że zaleci to licencjonowany Aromaterapeuta lub lekarz;
  • Przechowuj w miejscach zaciemnionych, wyłącznie w szklanych, hermetycznie zamykanych butelkach;
  • W przypadku wystąpienia dyskomfortu czy podrażnień zmywaj olejek wyłącznie olejami roślinnymi - nigdy wodą!
  • Olejków eterycznych zawierających mentol (miętowy) nie stosuj w okolicach szyi oraz karku;
  • Nie nakładaj olejków cytrusowych na skórę, przed wyjściem na słońce. Mogą wystąpić przebarwienia i poparzenia po wystawieniu na bezpośrednie działanie słońca lub promieniowania UV (solaria);
  • Stosuj do kąpieli wyłącznie roztwory olejków eterycznych w olejach roślinnych;

Otrzymaj 20 zł
zniżki na zakupy!

Zapisz się do newslettera Jestem Slow. Nie przegap informacji o najnowszych trendach Slow, markach i naszych wydarzeniach.

Polityka prywatności