Dodaj produkty do koszyka i sprawdź swój rabat!

ViaAroma

Olejek z Drzewa Sandałowego

794.00

Dodaj do koszyka.
Sprawdź swój rabat.

Inci: Santalum Album Oil

Kolor: lekko brązowawy

Kraj pochodzenia: Indonezja

Nazwa botaniczna: santalum album

Część rośliny: żywica

Metoda otrzymywania: destylacja parą wodną

Pojemnosc: 10ml

Nie bez powodu jeden z najdroższych olejków świata!

Emocje

Olejek sandałowy ma niezwykle oryginalną woń: typowo orientalna, drzewna i bardzo trwała. Przywodzi na myśl kojące bezpieczeństwo, głębokie ciepło, miękkość i zmysłowość… Olejek ten jest ulubionym olejkiem joginów, gdyż pogłębia medytację. Przypisuje mu się zdolność wyostrzania zmysłów, uwagi i intelektualnej aktywności. Jego aromat sprawia, że jesteśmy bardziej spostrzegawczy, skoncentrowani i otwarci na nowe wyzwania. Sandałowiec polecany jest dla wszystkich osób poszukujących własnej drogi.

Olejek z Drzewa sandałowego uchodzi za afrodyzjak. Pobudza zmysły i podnosi atrakcyjność, pomaga uporać się z impotencją. Jest także antydepresantem, działa antystresowo, rozwesela, poprawia nastrój i dodaje optymizmu. Zakroplony do zawieszki lub bransoletki pomaga zachować spokój, zrelaksować się i wyciszyć. Zalecany w bezsenności. Można stosować go wieczorem w pokoju w postaci dyfuzji lub zmieszany z olejkiem bazowym w kojącym masażu - zapewni spokojny sen.

Ciało

Olejek z Drzewa sandałowego to uznany antyseptyk o bakteriobójczych właściwościach, znajdujący zastosowanie w leczeniu anginy, przeziębień lub zapalenia pęcherza. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, działa wykrztuśnie. Wspomaga leczenie astmy. Odejmuje zmęczenie i osłabienie organizmu, a dodaje odporności. Olejek sandałowy zatrzymuje biegunkę i reguluje trawienie. Usprawnia krążenie, zapobiega obrzękom oraz hemoroidom i żylakom. Niweluje bóle miesiączkowe. Pomaga łagodniej przejść przez okres menopauzy.

Olejek z Drzewa sandałowego dzięki nawilżającym i gojącym właściwościom znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Doskonale pielęgnuje odwodnioną skórę, łagodzi trądzik, zapobiega bliznom. Słynie także ze swoich właściwości antycellulitowych. Wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do ciała w celu ujędrnienia i pozbycia się efektu „skórki pomarańczowej”. Zwalcza łupież, pielęgnuje i nawilża suche włosy. Olejek sandałowy bardzo często dodaje się do perfum i kosmetyków.

Ciekawostka

W hinduizmie drzewo sandałowe jest uznawane za święte. Olejek sandałowy pełni tam mistyczną, duchową rolę, pomagając w medytacjach.

Nie bez powodu jeden z najdroższych olejków świata!

Emocje

Olejek sandałowy ma niezwykle oryginalną woń: typowo orientalna, drzewna i bardzo trwała. Przywodzi na myśl kojące bezpieczeństwo, głębokie ciepło, miękkość i zmysłowość… Olejek ten jest ulubionym olejkiem joginów, gdyż pogłębia medytację. Przypisuje mu się zdolność wyostrzania zmysłów, uwagi i intelektualnej aktywności. Jego aromat sprawia, że jesteśmy bardziej spostrzegawczy, skoncentrowani i otwarci na nowe wyzwania. Sandałowiec polecany jest dla wszystkich osób poszukujących własnej drogi.

Olejek z Drzewa sandałowego uchodzi za afrodyzjak. Pobudza zmysły i podnosi atrakcyjność, pomaga uporać się z impotencją. Jest także antydepresantem, działa antystresowo, rozwesela, poprawia nastrój i dodaje optymizmu. Zakroplony do zawieszki lub bransoletki pomaga zachować spokój, zrelaksować się i wyciszyć. Zalecany w bezsenności. Można stosować go wieczorem w pokoju w postaci dyfuzji lub zmieszany z olejkiem bazowym w kojącym masażu - zapewni spokojny sen.

Ciało

Olejek z Drzewa sandałowego to uznany antyseptyk o bakteriobójczych właściwościach, znajdujący zastosowanie w leczeniu anginy, przeziębień lub zapalenia pęcherza. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, działa wykrztuśnie. Wspomaga leczenie astmy. Odejmuje zmęczenie i osłabienie organizmu, a dodaje odporności. Olejek sandałowy zatrzymuje biegunkę i reguluje trawienie. Usprawnia krążenie, zapobiega obrzękom oraz hemoroidom i żylakom. Niweluje bóle miesiączkowe. Pomaga łagodniej przejść przez okres menopauzy.

Olejek z Drzewa sandałowego dzięki nawilżającym i gojącym właściwościom znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Doskonale pielęgnuje odwodnioną skórę, łagodzi trądzik, zapobiega bliznom. Słynie także ze swoich właściwości antycellulitowych. Wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do ciała w celu ujędrnienia i pozbycia się efektu „skórki pomarańczowej”. Zwalcza łupież, pielęgnuje i nawilża suche włosy. Olejek sandałowy bardzo często dodaje się do perfum i kosmetyków.

Ciekawostka

W hinduizmie drzewo sandałowe jest uznawane za święte. Olejek sandałowy pełni tam mistyczną, duchową rolę, pomagając w medytacjach.

  • Powąchaj bezpośrednio z buteleczki: zrób 4 głębokie wdechy.
  • Używaj w dyfuzorze do aromaterapii (15-25 kropli).
  • Zmieszaj z miodem lub tłustym masłem (5 kropli olejku na 1 łyżeczkę mleka/miodu) i dodaj do kąpieli.
  • Zmieszaj z żelem aloesowym (maksymalnie 6 kropli na 10 ml żelu).
  • Dodaj do ulubionego bezzapachowego płynu pod prysznic, by cieszyć się aromatyczną kąpielą (2 ml olejku na 250 ml płynu pod prysznic).
  • Dodaj do szamponu do włosów i/lub odżywki do włosów, by pozbyć się łupieżu, zadbać o skórę głowy (1-2 krople na porcję szamponu na dłoni).
  • Zrób inhalację w misce (2-3 krople olejku na miskę gorącej wody) – i wdychaj parę.
  • Wymocz stopy (3-5 kropli olejku dodaj do miski z wodą).
  • Kompres (do ciepłej lub zimnej wody dodaj 3 krople olejku i zamocz ręcznik, odciśnij nadmiar wody, przykładaj na bolące miejsca).
  • Masaż (na 15 ml oleju bazowego, czyli 1 łyżkę dodaj 6 kropli olejku) i masuj ciało.
  • Używaj do czyszczenia (do dezynfekcji kilka kropli nanieś na szmatkę i czyść bezpośrednio lub dodaj 20 kropli olejku do 50 g roztworu sody z octem i mydła kastylijskiego).
  • Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, skonsultuj się z lekarzem;
  • Ostrożnie stosuj olejki eteryczne u małych dzieci;
  • Przerwij stosowanie, jeśli wystąpi wrażliwość skóry;
  • Unikaj kontaktu z oczami oraz uszami;
  • Nie stosuj nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórze;
  • Przechowuj poza zasięgiem dzieci;
  • Nie stosuj na uszkodzoną skórę lub otarcia;
  • Nie używaj wewnętrznie, chyba że zaleci to licencjonowany Aromaterapeuta lub lekarz;
  • Przechowuj w miejscach zaciemnionych, wyłącznie w szklanych, hermetycznie zamykanych butelkach;
  • W przypadku wystąpienia dyskomfortu czy podrażnień zmywaj olejek wyłącznie olejami roślinnymi - nigdy wodą!
  • Olejków eterycznych zawierających mentol (miętowy) nie stosuj w okolicach szyi oraz karku;
  • Nie nakładaj olejków cytrusowych na skórę, przed wyjściem na słońce. Mogą wystąpić przebarwienia i poparzenia po wystawieniu na bezpośrednie działanie słońca lub promieniowania UV (solaria);
  • Stosuj do kąpieli wyłącznie roztwory olejków eterycznych w olejach roślinnych;

Otrzymaj 20 PLN zniżki
na Twoje kolejne zamówienie

Zapisz się do newslettera Jestem Slow. Nie przegap informacji o markach i najnowszych trendach w modzie Slow.

Polityka prywatności